20 мъже дишаха прахта на 18-годишната Ивона Георгиева и кобилата й Принцеса на кушията в кюстендилското село Богослов, наградиха ги с 50 лв.

Filed under: Кюстендил |

Участвах, защото обичам конете, яздя от 6-годишна, искам да стана ветеринар, обяви победителката

Втори в състезанието остана ЮЗУ студентът Антъни Станимиров, трети се нареди Николай Стоев

Digimax A50 / KENOX Q2

Единайсетокласничката Ивона Георгиева (18 г.) с коня си Принцеса финишира първа на кушията за Тодоровден в кюстендилското село Богослов. Тийнейджърката засрами мъжете в надпреварата, слагайки в джоба най-бързите състезатели и традиционни победители в надбягването, организирано всяка година.

Digimax A50 / KENOX Q2

Досега в надбягването не беше участвала жена, която за капак на всичко пък грабна и първенството, споделяха местни жители. Първата ездачка е ученичка в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ и се включва за първи път в състезанието. Ивона победи в конкуренцията на 20 мъже. ”Участвам, защото много обичам конете. Те са ми тръпка. Радостна съм от победата и от коня. Но на подобно състезание не мисля да се включвам пак. Причината е, че така много се натоварват конете. Конят не е мой, но мисля в бъдеще да си имам. Този кон, с който участвах, е порода „Арабска шагия”. Собственикът се казва Петър Пищалов. Никой не ме е запалил. Състезанието не беше трудно. Яздя от 6-годишна и мисля в бъдеще да се занимавам с ветеринарна медицина. Яздя, където намирам – на конни бази, на Боровец“, заяви победителката, докато даваше вафла на коня. Тя участвала, за да докаже пред себе си, че може.

Digimax A50 / KENOX Q2

Втори след нея остана Антъни Станимиров. Младежът е местен и участва традиционно. Антъни грабна среброто с коня си Император. „Доволен съм от класирането, иначе съм бил победител на два пъти в надбягванията. Оттук съм си, от селото, атракция е. Конят си е мой, грижа се много за него”, заяви Антъни Станимиров, който е второкурсник по екология в ЮЗУ „Неофит Рилски” –Благоевград, а трети е Николай Стоев. Наградата за победителите бе 50 лв. за първия, за втория 30 лв., а за третия 20 лв. Всички останали участници получиха по 10 лв.

„Кушията се организира, откакто се помня, аз самият съм на 45 години, така че направете си сметка. Това си е един вид събор, празник на селото”, добавя кметът Румен Веселинов.

Digimax A50 / KENOX Q2

Надбягването започва от табелката за село Богослов, а финалът е на черквата „Възнесение Господне”. Участъкът е асфалтов път, изключително стръмен и опасен, с дължина близо 2 километра. Конете в населеното място се използват от местните за дърводобив, а някои са на Държавно ловно стопанство „Осогово”, коментира Веселинов.

Снимки:

1. Ивона и Антъни на стръмния участък

2. Победителката Ивона Георгиева разговаря с участници

3. Подготовка за старта

4. Антъни Станимиров остана втори

Тръгва дело за конфискация на ...
След публикация на „Вяра”: Сим...
РС – Кюстендил наказа условно ...
Ивайло Константинов фаворит на...
Илиан Тодоров, водач на листат...